Waarom de herfst de ideale periode is om je vaste planten te verplanten

Waarom de herfst de ideale periode is om je vaste planten te verplanten

Mensen besteden jaarlijks veel uren in het onderhoud van hun tuinen, ze willen in de lente- en zomermaanden namelijk graag veel tijd in de tuin doorbrengen. Een veel voorkomend soort planten die in de tuinen voorkomen zijn vaste planten, deze zul je wel eens moeten verplaatsen. Dit verplaatsen kan noodzakelijk zijn omdat een plant bijvoorbeeld te groot voor zijn huidige plek is of dat het om een andere plek beter aardt. Kwekerij de Groot legt uit waarom de herfst hier ideaal voor is en waar je op moet letten.

Waarom de herfst?

Het verplanten van vaste planten kan in principe op verschillende momenten in het jaar, toch is de herfst de ideale periode. Eén van de redenen is dat de plant op dat moment niet druk bezig is met groeien en bloeien. Als je een vaste plant in het voorjaar verplaatst, is de kans groot dat hij beschadigt wordt doordat hij volop in de ontwikkeling is, dat wil je natuurlijk niet.

Omdat de herfst de rustperiode van de planten is is dit dus ideaal, de winter is ook nog steeds de rustperiode maar je wilt een plant niet in bevroren grond verplanten.

Welke planten?

In principe kun je alle vaste planten, groenblijvende heesters, coniferen en kleine bomen verplaatsen, de kans is echter wel aanwezig dat de plant niet goed aanslaat op zijn nieuwe plek naarmate hij langer op een vaste plek staat. Als een vaste planten al een aantal jaar op dezelfde plek staat heeft hij al een mooi netwerk ontwikkeld, tijdens het verplanten kunnen de haarwortels afbreken. Het kan dan voorkomen dat de plant hierdoor niet goed kan aarden op zijn nieuwe plek.

De stappen

Weet je welke planten je wilt verplaatsen? Dan is het tijd om aan de slag te gaan. Onderneem de volgende stappen zodat je ervoor zorgt dat je planten een veilig nieuw onderkomen krijgen.

  • Bereid de wortelkluit voor. Ongeveer een maand voordat je de plant gaat verplanten kun je de kluit hier op voorbereiden. Dit doe je door rondom een geul te graven op zo’n 40 cm van de stam. Dit doe je om de plant kans te geven om al wat nieuwe wortels te laten groeien
  • Verplaats de plant(en) op een bewolkte dag, de wortels kunnen door zonlicht beschadigen.
  • Bereid de nieuwe plek voor, de kuil moet ongeveer twee keer zo groot zijn als de kluit, zorg ook dat de aarde rondom los gemaakt wordt.
  • zorg bij het uitgraven van de kluit dat je de wortels zo min mogelijk beschadigt, wikkel de kluit in een jute of een oud laken.
  • verspreid de wortels goed als je ze in het nieuwe gat zet, schud bij het vullen van het gat met aarde af en toe aan de plant, zo komt de aarde goed tussen de wortels.
  • Als de plant eenmaal staat heeft hij flink wat water nodig, zeker als het een paar dagen daarna droog blijft.
Reacties zijn gesloten.