Tuincentrum wierden

Tuinontwerp laten maken? Hier houd je rekening mee

Tuinontwerp laten maken? Hier houd je rekening mee

Geplaatst op

Het realiseren van een goed tuinontwerp heeft meer voeten in aarde dan dit op het eerste gezicht lijkt. Bij een goed tuinontwerp draait het immers niet alleen om welke aspecten je mooi vindt en graag terug wilt zien in je nieuwe tuin, de tuin moet ook multifunctioneel en toekomstbestendig zijn. In dit artikel kijken we daarom naar enkele belangrijke punten om rekening mee te houden bij een tuinontwerp.

Tuinontwerp, hier houd je rekening mee

Je laat meestal niet voor een paar jaar je tuin volledig opnieuw ontwerpen; bij het aangaan van een nieuwe tuinindeling en verbouwing betekent dit dus dat je écht jarenlang plezier wilt hebben van je nieuwe tuin. Daarom is het belangrijk dat de tuin op jouw/ of jullie levens is afgestemd.

Wat is je gezinssituatie?

Verwacht je gezinsuitbreiding? Heb je peuters rondscharrelen – of gaan je kinderen juist richting tienerleeftijd? Allemaal zaken om rekening mee te houden. Het is helemaal van nu dat een groot -zeer groot- gedeelte van de tuin besteed wordt aan de kinders. Trampolines, buitenzwembaden, schommels; ze hebben allemaal de nodige ruimte nodig. Het is niet voor niets dat de meeste tuinen in Nederland tegenwoordig vrijwel geheel betegeld zijn. Voor ieder wat wils, want er zal ook nog een stukje tuin over moeten blijven voor barbecue en terrasruimte.

  •     Komen er kinderen of kleinkinderen, dan is een vijver in de tuin niet handig.
  •     Wel handig is in dat geval een goed omheinde schutting te plaatsen en veel ruimte vrij te houden voor speelattributen.
  •     Wil je groen in de tuin, denk dan aan verrijdbare plantenbakken, wellicht enkele coniferen en mooie grote potten met siergroen.

Huisdieren

Heb je een hond of denken jullie aan het nemen van een hond? Zorg voor in ieder geval een klein stukje gazon in de tuin. Honden zijn gek op groen in de tuin en mogen graag in het gras rollen. Een volledig betegelde achtertuin is daarom niet hondvriendelijk. Vanzelfsprekend zorg je voor een goede omheining, zodat de hond niet kan ontsnappen.

Bomen planten?

In welke windrichting is jullie tuin gelegen? Waar staat ’s middags de zon? Wil je graag wat schaduw, of juist veel zon? De keuze voor het planten van een boom of struik is zeer belangrijk. Wil je een boom die snel groeit, of kan het je niet langzaam genoeg? Daarbij verliezen sommige naaldbomen in de zomer juist naalden en dennenappels (je tuin zal vol liggen hartje zomer).

Informeer bij de hovenier die het tuinontwerp maakt welke bomen het beste bij jouw wensen aansluiten en wat de meest geschikte positie is. Zorg dat een boom nooit te dichtbij je raampartij geplaatst wordt (dichtbij kan ook op 3 meter afstand zijn). Want eenmaal een bepaalde hoogte bereikt kan de boom voor schaduw zorgen in de woonkamer bijvoorbeeld. Dennenbomen die geen naaldverlies kennen in de winter, kunnen dan voor te veel schaduw zorgen in huis.

Daarbij kunnen bomen een bron van zorgen worden op een gegeven moment. Ze groeien te snel, de wortels drukken de tegels omhoog en tijdens stormen zie je de boom in beweging komen. Zorg dus dat je goed geïnformeerd een bewuste keuze maakt voor een bepaald type boom.

Afvoer van hemelwater

De tuin dient altijd met een kleine helling aangelegd te worden, zodat hemelwater de kans krijgt weg te spoelen richting waterput of riolering. Dit geldt ook voor het terras. Wie een schuur of blokhut in plaatst moet een goede waterafvoer plaatsen. Je kunt er voor kiezen om de regenpijp te laten uitkomen op een smal grindpad, zodat het water direct de grond in kan zakken. Kies dan bij voorkeur voor een HA-steen die er voor zorgt dat regenwater niet continu opspat tegen de buitenwand en deze aantast.

Tot slot: waar je ook voor kiest, laat je goed informeren door de tuinontwerper of hovenier zodat jouw keuze echt goed doordacht is en je over enkele jaren niet opnieuw de tuin hoeft aan te passen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden