Tips voor vijveraanleg en onderhoud

Tips voor vijveraanleg en onderhoud

Heb je een grote tuin maar weet je niet zo goed wat je ermee moet doen? Dan kan een vijver een perfecte oplossing zijn om de lege ruimte mee te vullen. Een vijver ziet er niet alleen mooi uit maar geeft ook een sfeer aan de tuin. Zo kan je er voor kiezen om vissen in de vijver te zetten of een fontein te laten plaatsen met verlichting. Maar hoe zit het eigenlijk met het aanleggen van een vijver en het onderhouden ervan. In dit artikel geven we een aantal tips hierover zodat jij na het lezen van dit artikel weet wat je nodig hebt voor een vijver.  

Tip 1. Afmetingen van de vijver berekenen 

Ongeacht de grootte van de tuin is het belangrijk om te berekenen hoe groot de vijver moet zijn. Het is namelijk vervelend als de vijver veel groter of juist veel kleiner uitvalt dan je in gedachte had. Zoek daarom eerst op het internet naar een aantal vijver formaten en meet in de tuin hoeveel ruimte het in beslag neemt. Je kan dan ook gelijk kijken waar de vijver moet geplaatst moet worden en welke vorm het beste in de tuin past. Een rechthoekige lange vijver is vaak erg stijlvol terwijl een ronde vijver er meer speels uitziet.  

Tip 2. Beste tijd om een vijver aan te leggen? 

Wanneer je eenmaal hebt besloten om een vijver te willen aanleggen in de tuin, vraag je je natuurlijk af wanneer het beste moment is om dat te doen. Het fijnste is natuurlijk wanneer de vijver in de zomer af is zodat je kan genieten van de tuin. Gelukkig is er geen perfecte tijd om een vijver aan te leggen, dit kan je het hele jaar door doen.  

Hoewel de vijver het heel jaar aangelegd kan worden is het wel het handigste om dit in het voorjaar te doen. In de winter kan de grond namelijk te hard zijn door de kou en het is niet fijn om in het slechte weer te werken in de tuin. Ook kunnen de bloemen en planten beter groeien in het voorjaar dan in de winter.  

Tip 3. Vijver zelf aanleggen of door een professional? 

Als je een beetje handig bent, kan je ervoor kiezen om zelf een vijver aan te leggen. Houdt er wel rekening mee dat het een hele opgaven is en dat je het niet zomaar binnen een paar weken doet. Er kan namelijk van alles misgaan. Wij raden daarom aan om het door een professional te laten aanleggen. Dan weet je in ieder geval zeker dat de vijver goed aangelegd wordt en dat het resultaat ook goed is. Ongeacht of je de vijver zelf gaat aanleggen of door een professional laat doen, is het belangrijk om van te voren vijverbenodigdheden te kopen zoals een waterpomp en filters.  

Tip 4. Planten en vissen voor de vijver uitkiezen 

Het leukste gedeelte van een vijver plaatsen in de tuin is het uitkiezen van de planten en vissen. Wil je een kleurrijke vijver met veel planten en bloemen houdt er dan wel rekening mee dat de vijver veel onderhoud nodig heeft. Kies daarom planten uit die goed zijn voor het onderhoud van de vijver zoals zuurstofplanten. Deze planten zijn essentieel voor het afbreken van organisch afval zoals uitwerpselen van vissen in de vijver. Ook voorkomen deze planten dat er algen komen in vijver.  

Verder moet je bij het uitkiezen van vissen rekening houden welke vissen geschikt zijn voor een vijver. Niet elke vissoort kan namelijk de koude winter in Nederland overleven. Het zou zielig zijn wanneer de vissen de winter niet overleven. Laat je daarom informeren bij een tuincentrum of een dierenwinkel voordat je vissen aanschaft. Wanneer je eenmaal de vissen hebt gekocht is het ook belangrijk dat je weet wel visvoer de vissen nodig hebben en hoe vaak je ze moet voeden. Mocht je weinig tijd kwijt willen zijn aan het verzorgen en onderhouden van de vijver? Plaats dan planten in de vijver die de vissen kunnen opeten.  

Reacties zijn gesloten.