Pergola kopen? Hier moet je op letten!

Pergola kopen? Hier moet je op letten!

Een pergola is niet hetzelfde als een terrasoverkapping, hoewel deze termen wel vaak door elkaar gebruikt worden. Je kunt een pergola vrij plaatsen in de tuin, vaak worden ze tegen de gevel van de woning geplaatst. Je kunt er planten op laten groeien, daarnaast biedt een pergola ook beschutting tegen de zon. Omdat de bovenzijde niet helemaal afgedekt wordt zoals bij een terrasoverkapping het geval is, zal het niet droog blijven bij neerslag. Op deze pagina lees je hoe een pergola is opgebouwd en waar je rekening mee moet houden.

 

De constructie van een pergola

Een pergola wordt opgebouwd uit vier elementen:

 

  1. De staanders zijn de palen waar de constructie op steunt.
  2. De liggers zijn verbonden met de staanders, dit zijn de langste dwarsbalken.
  3. De schoren zorgen ervoor dat de constructie niet horizontaal kan bewegen, ze bieden stabiliteit aan het geheel.
  4. De ruiters zijn korte balken, deze worden haaks op de liggers geplaatst.

 

Materiaal voor een pergola

De meeste pergola’s worden gemaakt van hout, daarbij zijn er goedkopere houtsoorten en duurdere houtsoorten. Houd er rekening mee dat een goedkope pergola vaak ook een kortere levensduur heeft. Wanneer je langer wilt genieten van een houten pergola genieten harde houtsoorten de voorkeur. Let wel altijd op een keurmerk zodat je een pergola koopt die op milieuvriendelijke wijze is vervaardigd. Een alternatief voor de houten pergola is een aluminium pergola. Aluminium roest niet en is daarmee zeer geschikt voor gebruik in de tuin. Daarnaast is het een materiaal met een lange levensduur. Aluminium is overigens volledig herbruikbaar waarmee het een duurzame oplossing is. De kosten liggen doorgaans wel hoger dan een pergola van hout.

 

Open of gesloten?

Je kunt de pergola open laten, het is mogelijk er een doek overheen te spannen of compleet dicht te maken met polycarbonaat of glas. Kunststof bedekking is verkrijgbaar in transparante vorm, of half doorzichtig om de zon te weren zonder al het licht weg te nemen. Informeer naar de mogelijkheden bij de tuinspecialist.

Reacties zijn gesloten.