Hoe plant en verzorg je een appelboom?

Hoe plant en verzorg je een appelboom?

Vele (hobby) hoveniers dromen van het kweken van hun eigen moestuintje of zelfs het kweken van hun eigen appelboom. Het kweken van fruit vergt wel tijd en moeite, maar daar krijg je uiteindelijk een hoop mooi, sappige appels voor terug! Maar hoe verzorg je nou je appelboom? We leggen het graag aan je uit. 

Appelbomen kunnen in principe in elke tuin

Dat een appelboom alleen op een boerderij of een groot stuk land mag staan is niet correct. Appelbomen kunnen ook in tuinen met een kleiner oppervlakte groeien. Wel kunnen er in een kleinere tuin uiteraard minder appelbomen staan. Als je een kleine tuin hebt kun je er ook voor kiezen om voor een haag van dwerg appelbomen te gaan. Het planten van de boom kun je het beste doen in het voorjaar. Laat voordat je de boom plant de wortels een paar uur weken in water. We raden aan de appelboom vast te zetten aan een boompaal, zodat deze recht blijft groeien. 

Plant je appelboom in de buurt van andere planten

De appelboom heeft kruisbestuiving nodig van andere bomen of planten om te kunnen groeien. 

Je kunt er voor kiezen om meerdere appelbomen te planten of goede metgezellen zoals verschillende kruidsoorten, koriander, dille, bieslook, basilicum en bijvoorbeeld venkel. 

Wat is het waterbehoefte van de appelboom?

Het is belangrijk om de grond van de appelboom licht vochtig te houden ongeacht de ‘leeftijd’ van de appelboom. Jonge net geplante appelbomen hebben zo een 5 cm water per week nodig om goed te kunnen groeien. Bemest je appelboom in de eerste drie jaar extra goed, om de wortelgroei aan te moedigen. 

Lees je alvast in over mogelijke problemen of plagen met je appelboom

De appelboom is vatbaar voor ziektes en plagen. Probeer je vooraf zo goed mogelijk in te lezen over de mogelijke plagen en hoe je deze het beste kunt voorkomen. De nummer 1 tip is om je boomgaard er zo net mogelijk bij te houden. Snoei je appelboom regelmatig en raap de appels zo snel mogelijk op. 

Koop je appelboom bij een goede kwekerij

Koop je jonge appelboompje bij een goede kwekerij. Zo weet je dat de appelboom kwalitatief goed gekweekt is, daarnaast kun je bij kwekerijen kiezen uit vele verschillende soorten appelbomen. Kijk bijvoorbeeld eens op kwekerijonline.nl

Reacties zijn gesloten.