Tuincentrum wierden

Eikenprocessierupsbestrijding

Eikenprocessierupsbestrijding

Geplaatst op

In het voorjaar, wanneer de temperaturen weer wat gaan stijgen in ons land, komen de eikenprocessierupsen weer tevoorschijn. Eitjes, die door de eikenprocessievlinders zijn afgezet tegen de zomereiken in het najaar, komen uit en de rupsen verschijnen. In het eerste en tweede stadium vormen deze rupsen nog geen bedreiging, maar vanaf het derde stadium krijgen de rupsen brandharen en deze minuscule haartjes met weerhaken leiden bij aanraking of inademing tot allergische reacties bij mens en zoogdier. Jeuk, huiduitslag of kortademigheid zijn enkele symptomen die de brandharen veroorzaken. Bestrijding van de eikenprocessierups is dan ook geen overbodige luxe.

De gevolgen van de opkomst van de eikenprocessierups

De brandharen die de eikenprocessierups ‘afschiet’ bij gevaar, veroorzaken vervelende klachten bij mensen en zoogdieren. Deze minuscule brandharen hebben weerhaken en nestelen zich zo in je huid, kleiding of in de slijmvliezen van je ogen, neus of keel. Je zou klachten kunnen krijgen als jeuk, huiduitslag, gezwollen en rode ogen, maar ook hoesten, moeilijk slikken, loopneuzen en benauwdheid behoren tot de symptomen. Voorkomen is alleen mogelijk wanneer je de rupsen niet aanraakt en niet in de buurt van de besmette eikenbomen komt. Weet je dat je naar een gebied gaat waar ze wel voorkomen, dan is het verstandig om je huid goed te bedekken, zodat rondvliegende brandharen niet per ongeluk op je huid terecht komen.

Verschillende manieren om de eikenprocessierupsen te bestrijden

Er worden verschillende manieren gebruikt ter bestrijding van de eikenprocessierups. Wanneer er nog geen sprake is van overlast van de rupsen, kan er een biologisch bestrijdingsmiddel worden ingezet. Zodra de blaadjes aan de zomereiken verschijnen, kunnen deze preventief behandeld worden. De rups die van het blad eet wordt geïnfecteerd met een bacterie en stopt met eten, waarna hij na enkele dagen dood zal gaan. Deze manier van bestrijding is effectief en milieuvriendelijk. Wanneer de rups al in de boom zit en een plaag vormt, is deze vorm niet meer effectief. De nesten of spinsels kunnen dan weggebrand worden of met een speciaal apparaat opgezogen worden en de eikenprocessierupsen vormen dan geen gevaar meer voor de omgeving. Alle drie de methodes laat je doen door professionele boomverzorgers en bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn. Zij beschikken over het juiste materiaal om de bestrijding zo effectief mogelijk te maken.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden