Tuincentrum wierden

Een heksenkring in mijn gazon

Een heksenkring in mijn gazon

Geplaatst op

Deze herfst was het weer zover. In mijn gazon verscheen van de ene op de andere dag een kring van paddenstoelen. Ik had mijzelf eigenlijk nog nooit in dit natuurverschijnsel verdiept. Omdat het toch een regenachtige dag was heb ik een en ander uitgezocht. Omdat er vast meer mensen zijn die wat meer achtergrond willen weten heb ik de informatie in deze blog gezet.

Wat is een heksenkring?

Een cirkel van paddenstoelen wordt vaak een heksenkring genoemd. In vroegere tijden dacht men dat ze werden veroorzaakt door dansende heksen of elfen. Vooral het van de ene op de andere dag ontstaan van deze natuurlijk gevormde paddenstoelen cirkels droeg bij aan dit bijgeloof. Rond 1807 was er een wetenschapper die kon aantonen dat een heksenkring uit schimmels bestond.

Hoe ontstaat een heksenkring?

Een heksenkring ontstaat uit een zogenaamd mycelium (schimmeldraad). Deze schimmeldraad groeit gelijkmatig in alle richtingen. De voortplantingsorganen van deze schimmel zijn paddenstoelen. Deze zijn voor ons zichtbaar als een cirkel.

Er zijn situaties waarin de heksenkring niet of nauwelijks groeit. In deze gevallen is er vaak een symbiose met een boom of een constante aanvoer van nieuwe voedingsstoffen.

In de meeste situaties wordt de cirkel alleen maar groter. Zodra de schimmeldraden alle voedingsstoffen in de bodem hebben gebruikt sterven ze. Op deze plaats zullen dan ook geen paddenstoelen meer groeien. Aan de buitenzijde van de cirkel zijn vaak nog wel voldoende voedingsstoffen. De schimmel zal zich dus naar buiten uitbreiden.

Bijwerkingen van een heksenkring

De paddenstoelen beschadigen je gazon eigenlijk niet. Natuurlijk zorgen ze voor een verdere verspreiding door hun zwamvlokken. Door op tijd de koppen te verwijderen kan je dit echter voorkomen.

Vaak veroorzaakt de ondergrondse activiteit van de schimmel de meeste schade. Door het uitputten van de voedingsstoffen kan grasgroei achterblijven of tot dood gras leiden. Schimmeldraden in de cirkel die ontbinden kunnen echter voor een extra aanvoer van voedingsstoffen zorgen en zo grasgroei stimuleren. Het ondergrondse net van schimmeldraden kan ook voor een slechte bodemstructuur en waterhuishouding zorgen.

Hoe krijg ik een heksenkring uit mijn gazon?

Wanneer de heksenkring het gazon in zijn greep krijgt kun je eigenlijk maar 2 dingen doen. Of je gaat aan de slag met bestrijdingsmiddelen (fungicide) of je graaft binnen en 50 cm buiten de cirkel de grond af. Let wel op dat je al je werkmateriaal na gebruik ontsmet met bijvoorbeeld bleekwater. Anders is er grote kans dat je weer opnieuw kunt beginnen.

Wat ik heb gedaan met mijn heksenkring.

Zoals ik aan het begin al vertelde was het deze herfst weer zover. Ik heb “ mijn” heksenkring in het gazon laten zitten. Ik beperk op mijn manier de schade. Dit doe ik door ieder voorjaar het gazon te verticuteren en door te zaaien met een gazongras. Gedurende het groeiseizoen zorg ik voor regelmatige bemesting met zowel koemest- als kunstmestkorrels.

Ik hoop dat je nu wat meer weet over de achtergrond van een heksenkring. Je weet nu in ieder geval wat er aan de hand is als je ineens een kring van paddenstoelen in je gazon ziet.

Geschreven door BUMA handel.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden