Een duurzame tuin

Een duurzame tuin

Veel mensen zijn tegenwoordig bezig met de vraag hoe ze hun leven en leefomgeving duurzamer kunnen inrichten. Met kleine aanpassingen in je levensstijl of kleine keuzes in hoe je met je huis omgaat kan je al een behoorlijke impact maken op bijvoorbeeld je CO2 uitstoot. Vaak scheelt het ook nog in de portemonnee. Genoeg reden dus om hier eens bij stil te staan.

Isolerende daktuin

Een daktuin een bijzonder soort ‘tuin’. Veel mensen denken bij een tuin en beplanting met name aan de borders rondom hun huis of het balkon. Echter, wanneer jij een plat dak hebt kun je hierop ook een zogenaamd groen dak planten waardoor enerzijds vocht en regenwater goed opgenomen wordt (handig met de Nederlandse regenval) en anderzijds werkt deze groene laag als extra isolerend. Naast welbekende muurisolatie is dit een makkelijke manier om niet teveel energie door je dak te laten vervliegen.

Zonnepanelen

Stel je installeert zo’n daktuin is het ook mogelijk om hier enkele zonnepanelen op te leggen. Zodoende profiteer je ook van zonne energie: dit is duurzame energie die nooit opraakt. Zonnepanelen worden door steeds meer aanbieders geproduceerd waardoor marktwerking haar effecten toont. Zonnepanelen worden steeds beter en goedkoper waardoor de investering voor steeds meer mensen haalbaar is. Daarnaast is de terugverdientijd van zonnepanelen ook heel inzichtelijk te maken en verdien je je investering over het algemeen na zo’n 8-10 jaar terug.

Je eigen groenten en fruit verbouwen

Een andere manier om je tuin in te zetten voor duurzame doeleinden is door een deel van je tuin in te richten voor het verbouwen van groenten en fruit. Als je een mooie moestuin aanlegt hoeft dit niet ten koste te gaan van het esthetische aspect van jouw tuin. Voordelen van het zelf verbouwen van groente en fruit zijn o.a. :

  • Dat het goedkoper is
  • Geen transport nodig en dus geen CO2 uitstoot
  • Je gebruik kan maken van een kas en zodoende gebruik maakt van de warmte door de zon

Windenergie

Als je heel veel land hebt rondom je woning, dat geldt natuurlijk niet voor veel mensen, dan is windenergie een optie om je in te verdiepen. Een windmolen is erg kostbaar, maar deze energie kun je vervolgens wel verkopen. Heb je geen ruimte? Gelukkig zijn er veel grote windpark projecten waar je in kunt investeren. Zodoende investeer je toch in windenergie zonder dat je zelf de ruimte nodig hebt voor een windmolen of de investering moet kunnen maken.

Reacties zijn gesloten.