Zelf een terrasoverkapping bouwen

Zelf een terrasoverkapping bouwen

Overkappingen zijn mateloos populair bij Nederlanders. Was het zo dat je een aantal jaren geleden nog weinig terrasoverkappingen in Nederlandse tuin zag, tegenwoordig is dat wel anders! Wanneer je een overkapping wilt, kun je kiezen uit diverse opties. Zo zijn er bijvoorbeeld constructies die van hout zijn gemaakt of van aluminium.

Maar daarnaast is het ook nog de vraag of je een bouwpakket wilt aanschaffen waarmee je de overkapping zelf in elkaar kunt zetten, een constructie op maat wilt laten maken of geheel op eigen inzicht een constructie ontwerpt en bouwt. Voor deze laatste optie hebben we dit artikel geschreven. Er is namelijk een aantal aandachtspunten die je mee moet nemen wanneer besluit om een constructie zelf te ontwerpen en in elkaar te zetten. Kom je er niet uit? Neem dan geen risico en koop een kant-en-klare constructie van een terrasoverkappingen specialist.

Check de gemeenteregels

In iedere gemeente zijn regels opgesteld voor het maken van een aanbouw aan je woning. Soms kan een terrasoverkapping onder die regels vallen waardoor je niet zomaar alles mag bouwen wat je zou willen. Check daarom voordat je met het ontwerp van de overkapping begint eerst bij de gemeente welke regels er eventueel van toepassing kunnen zijn. Zo kom je achteraf niet voor nare verrassingen te staan.

Het materiaal

Kies in ieder geval geen houtsoorten die veel onderhoud vragen. Veel mensen hebben immers een druk leven waardoor het onderhoud en bij in kan schieten en dat kan gevolgen hebben voor de staat van de overkapping. Kies je voor aluminium, ga dan voor materiaal van hoge kwaliteit. Er zijn namelijk goedkope aluminium materialen voorhanden die na verloop van tijd kunnen gaan doorbuigen of waar de coating van los kan laten. Daar wil je niet aan denken na al het harde werk.

De juiste plek kiezen

Nadat je hebt bepaald hoe de overkapping eruit moet komen te zien en welke materialen je wilt gebruiken om de constructie van te maken, is het van belang dat je een goede plek kiest om de terrasoverkapping te bouwen. Van belang is, is dat de ondergrond het gewicht van de constructie kan dragen. Het is vooral belangrijk wanneer je de terrasoverkapping van hout maakt. Sommige houtsoorten zijn immers erg zwaar en kunnen bij een zwakker bodem op ten duur gaan verzakken.

Vergeet accessoires niet

Wanneer je hebt gecheckt of je je aan bepaalde gemeente regels moet houden, het materiaal hebt uitgezocht waarmee je de constructie gaat bouwen en weet waar je de terrasoverkapping wilt plaatsen, is het belangrijk dat je nadenkt over welke accessoires je in de overkapping zou willen verwerken. Zo is het veel gemakkelijker om bij de bouw van de overkapping led verlichting in de staanders te bouwen, dan wanneer je dat achteraf zou willen doen.

Al met al is het best nog een klus om zelf een overkapping te ontwerpen en te bouwen. Het resultaat kan echter wel verbluffend zijn. Maar toch. Ga alleen zelf bouwen als je weet waar je mee bezig bent, anders is de kans groot dat het achteraf op een (dure) telleurstelling uitdraait.

Reacties zijn gesloten.