Tuinverlichting: welke soorten lampen zijn er?

Tuinverlichting: welke soorten lampen zijn er?

Een sfeervolle tuin is fijn! ‘s avonds lekker buiten zitten of vanuit huis in de tuin kijken: een sfeervolle tuin maakt veel goed. Eveneens zorgt verlichting ervoor dat je huis beter vindbaar is voor gasten, dieven de deur uit houdt en daarnaast wordt het voor jezelf makkelijker om het sleutelgat te vinden. Genoeg redenen om te investeren in goede tuinverlichting. Maar waar let je op bij het inrichten van de verlichting en welke lampen zijn er?

Een verlichtingsplan maken

Voordat je zomaar begint met het kopen van verlichting is het slim om een plan te maken. Waar en waarom heb je verlichting nodig? Ten eerste zal je moeten nadenken over functionele verlichting, zoals verlichting bij de voor- en achterdeur, bij de zithoek en langs de wandelpaden. Ook de carpet is geen slechte plek om een lampje op te hangen. Daarnaast denk je naar over sfeervolle verlichting; waarbij het belangrijk is dat je de verlichting op de juiste plek plaatst. Bijvoorbeeld onder een boom om hier extra nadruk op te leggen. Of langs een wandelpad, welke dan ook als functionele verlichting kan dienen. Twee vliegen in een klap!  

Geniet ook s avonds in de tuin met buitenverlichting door voor de juiste verlichting te kiezen.

Spaarlampen en halogeen lampen

De keuze voor spaarlampen past in de trend voor duurzamer wonen. Samen zullen we meer energie moeten sparen om moeder natuur in leven te houden. Spaarlampen kunnen hierbij helpen. Hiermee bespaar je niet alleen energie, maar ook zie je dit terug op de energierekening. Er zijn verschillende soorten spaarlampen te koop, waarbij vooral de fitting belangrijk is. Daarnaast zijn er halogeen lampen. Deze geven mooi en fel licht, maar worden ook warmer, waardoor ze veel energie verbruiken in vergelijking met spaarlampen.  

Hoe zit het met ledverlichting?

Daarbij heb je led verlichting, welke nog steeds in ontwikkeling zijn. Fabrikanten beloven een lange levensduur, maar dat is niet altijd het geval. Ledlampen zijn duur in aanschaf, maar als het goed is verdien je deze investering terug doordat ledlampen enorm zuinig in energieverbruik zijn. Fabrikanten beweren dat je voor een spaarlamp dat 11 watt gebruikt twee tot drie ledlampen kunt gebruiken. De meeste ledlampen worden aangeboden met 6 maanden garantie. Mochten ze binnen het garantietermijn kapot gaan dan stuur je ze gewoon terug.

 

Bij het inrichten van de buitenverlichting wil je functionele en sfeervolle verlichting combineren zonder een al te hoge energierekening te krijgen. Hierdoor kan het noodzakelijk zijn om spaarlampen, halogeenlampen en ledlampen te combineren.

Reacties zijn gesloten.