Tuinontwerp: hier moet je rekening mee houden

Tuinontwerp: hier moet je rekening mee houden

Ben je uitgekeken op je tuin? Of ben je pas verhuist en heb je nog geen tuin? Het voorjaar breekt langzaam aan en daarom is het nu de perfecte tijd om je tuin aan te pakken. Wanneer je een ontwerp maakt voor een nieuwe tuin zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. In dit artikel lees je hier meer over.

Wat is het doel van je tuin?

Bepaal als eerste wat je met je tuin wilt: natuurlijk wil je een terras of in ieder geval een plek waar je kunt ontspannen of eten met vrienden. Maar wat wil je nog meer? Denk aan een moestuin, vijver, een plek om de was op te hangen of speeltoestellen voor de kinderen. Zodra je het doel van je tuin in kaart voor ogen hebt, kun je beginnen met de volgende stap.

Het in kaart brengen van je tuin

Meet alle hoeken van je tuin op. Dit is niet alleen handig voor de eventuele schutting of heg, maar ook om te bepalen hoe je de tuin gaat indelen en de aanschaf van materialen zoals tegels en graszoden. Let bij deze stap niet alleen op de afmetingen: kijk ook naar waar je de meeste schaduw hebt en wat functioneel en logisch is.

Kies een stijl

Bepaal in welke stijl je de tuin wilt. Houdt je van industrieel? Of meer van natuurlijk? Doe inspiratie op en vergeet ook niet direct te kijken welke tuinmeubelen, tegels en planten goed in deze stijl passen. Heb je geen specifieke stijl? Ook dan is het verstandig om alvast te kijken naar wat je mooi vind. Stem de tuinmeubelen, beplanting en bestrating op elkaar af. Zo creëer je niet alleen één geheel, maar ook de rust die je in je tuin wilt vinden.  

Van ontwerp naar tuinaanleg

Is het ontwerp klaar? En heb je alle nodige materialen zoals tegels, tuinmeubelen, zand en grond inmiddels aangeschaft? Dan kun je beginnen met het aanleggen van de tuin! Doe eerst de ‘grote’ werkzaamheden zoals het aanleggen van het terras, gazon of platenborders. Als laatste is de beplanting aan de beurt.

Ben je zelf niet zo handig? Schakel dan een hovenier in.  Het vinden van een tuinman is vrij eenvoudig, zo vind je bijvoorbeeld op https://tuinmangids.be/antwerpen/  een overzicht van alle tuinmannen uit de provincie Antwerpen!

 

Reacties zijn gesloten.