Tuincentrum wierden

Planten kweken: wat heb je nodig?

Planten kweken: wat heb je nodig?

Geplaatst op

Wil je je eigen groenten, fruit of kruiden kweken dan zijn er verschillenden dingen waar je aan moet denken. Zaaien, stekken, enten en oogsten. Het klinkt misschien vermoeiend en tijdrovend, maar dat is hem absoluut waard. Door de juiste kweekbenodigdheden in huis te halen, wordt het verbouwen van groente, planten, fruit en kruiden een stuk eenvoudiger. Om te beginnen: wat heb je precies nodig en hoe werkt het kweken precies?

Hoe werkt kweken?

Voordat je besluit of je een eigen kas of kweektuin wilt beginnen is het belangrijk dat je je goed realiseert wat kweken precies inhoudt en hoeveel tijd het in beslag neemt. Allereerst raden we jou aan om met makkelijke groenten te beginnen. Dit zijn planten die weinig onderhoud nodig hebben, zodat er weinig mis kan gaan. Heb je eenmaal een plantensoort gekozen dan moet je weten wat van onderhoud het plantje nodig heeft.   

De kweekbenodigdheden

Wat van soort kweek benodigheden je moet aanschaffen hangt af van of je binnen of buiten planten gaat kweken. Wanneer je binnen gaat kweken heb je bijvoorbeeld kweekverlichting nodig. In dit geval zal je moeten kijken naar led-verlichting waarmee je op een professionele en efficiënte wijze met kweken kunt beginnen. Bij kweekverlichting is het belangrijk dat je niet al teveel energie gebruikt en dat de lamp niet te warm wordt. Kweek je voornamelijk buiten dan kan je een kweekkas nodig hebben en eventueel een aan- en afvoer watersysteem. Lees hier welke soorten kweekverlichting er allemaal verkocht worden, wat de voordelen en eigenschappen per lampsoort is. Naast kweekverlichting kan het zijn dat je een (luchtgekoelde) reflector, ventilator en spectrabox nodig hebt, maar dit hangt allemaal volledig af van je plannen. 

Hoeveel geld kost kweken?

Deze vraag is lastig om te beantwoorden aangezien dit volledig afhangt van wat je plannen zijn. WIl je bijvoorbeeld een grote moestuin of een grote kweekkas in huis hebben dan heb je meer dingen nodig dan wanneer je klein begint. Zoals we al eerder aangegeven hebben raden we aan om klein te beginnen en langzaam uit te bouwen. Zo kom je er eerst achter of het echt iets voor je is voordat je er een hoop geld aan uitgeeft. Zo kun je met een investering van 100 euro beginnen en langzaam steeds meer investeringen te doen. Ook hangt de investering af van wat soort planten je wilt kweken en hoeveel onderhoud deze planten nodig hebben.

 

Gerelateerde berichten

Reiniging door heel Nederland en België met Valor Services

Informatie over Valor: Valor Services Group is dé one-stop-shop voor specialistische reiniging in België en Nederland. Onze Valoristen zorgen voor...

Lees meer

Upgrade je tuin met een mooi hekwerk

Je tuin is een verlengstuk van je huis, een plek waar je kunt ontspannen, genieten van de natuur en quality time kunt doorbrengen met familie en...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden