Keuzehulp: houtsoorten te gebruiken in de tuin

Keuzehulp: houtsoorten te gebruiken in de tuin

Bij de keuze voor hout is het belangrijk dat je op verschillende aspecten let. Doordat hout een natuurproduct is heeft het verschillende eigenschappen. Zo is het ene houtsoort geschikt voor in de tuin, terwijl bepaalde houtsoorten een korte levensduur zouden hebben. In dit artikel geven we jou een overzicht van de houtsoorten die geschikt zijn voor in de tuin en geven we tips waar je op moet letten bij de keuze voor hout.

Welke houtsoorten zijn er?

Bij de houtsoorten die geschikt zijn voor buiten maken we onderscheid tussen loofhout en naaldhout. Loofhout, zoals de naam het al zegt, is afkomstig van loofbomen. Loofhout wordt gezien als hardhout wat overigens weinig zegt over de structuur en de hardheid van hout. In tegenstelling tot naaldbomen, waarbij de bladeren vaak gevormd zijn als naalden en schubben, horen loofbomen tot angiospermae bomen. Simpel gezegd betekent dit dat dat de bomen ‘normale bladeren’ hebben. Naaldhout is vaak zacht hout, waardoor het vaak gebruikt wordt voor de kachel.

Houtmateriaal geschikt voor de tuin

Ondanks dat hout meer onderhoud nodig heeft dan bijvoorbeeld kunststof of aluminium kiezen veel mensen voor hout bij de aanschaf van een tuinhuisje, meubelen en schuttingen. Waarom? Omdat het een natuurlijke en sfeervolle uitstraling aan de tuin geeft. We raden je aan om voor hardhout te kiezen, waardoor loofhout het meest geschikt is. Alhoewel hardhout prijziger is zou je zachthout kunnen gebruiken voor plekken die minder onderhevig zijn aan wisselende weersomstandigheden. Het probleem van zacht hout is dat het gevoeliger is voor vocht en nat weer. 

Hoe zit het met een schutting?

Omhein je tuin met een houten schutting en je geeft het een natuurlijke en sfeervolle uitstraling. De keuze voor het houtsoort is erg belangrijk, aangezien de schutting constant blootgesteld wordt aan het weer. Met name hardhout is geschikt voor een schutting, maar zoals gezegd dit houtsoort is prijzig. Wil je voor een goedkopere optie kiezen dan kan grenen (naaldhout) een goede keuze zijn. Naaldhout is in vergelijking met loofhout relatief goedkoop en kan eenvoudiger op maat gemaakt worden. In de meeste gevallen is hardhout afkomstig uit tropische landen en zachthout uit landen met een kouder klimaat. Let op: het is belangrijk dat het hout goed gedroogd is voordat het bewerkt wordt.

 

Op het internet vind je verschillende hout boeren die de bestelling thuis leveren. Lekker makkelijk en vaak is hout online ook een stukje voordeliger. Voldoet het hout niet aan de eisen dan kun je er altijd voor kiezen om dit weer terug te sturen.

 

Reacties zijn gesloten.