Kan een mediterraanse tuin ook in Nederland?

Kan een mediterraanse tuin ook in Nederland?

Een mediterrane tuin creëren in Nederland lijkt misschien een uitdaging, maar het is zeker mogelijk om een prachtige, zonnige tuin te creëren die je doet denken aan de mediterrane landen zoals Griekenland, Italië en Spanje. In deze blog bespreken we hoe je een mediterrane tuin aanlegt in Nederland en welke planten geschikt zijn voor deze stijl.

De juiste locatie

Om een mediterrane tuin te creëren, moet je eerst de juiste locatie kiezen. Een mediterrane tuin heeft veel zon nodig, dus zoek een plek in je tuin die de meeste zon krijgt. Het is ook belangrijk dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig is. In Nederland kan het handig zijn om een verhoogde border aan te leggen om de drainage te verbeteren.

Welke bestrating? 

Bij een mediterrane tuin denken we vaak aan bestrating van natuursteen, zoals kalksteen of zandsteen. Maar je kunt ook kiezen voor gebakken klinkers of betontegels in warme kleuren, zoals rood, terracotta of geel. Voeg hierbij grind of split toe in de borders om de mediterrane uitstraling te versterken.

Kies de juiste planten

Planten zijn een essentieel onderdeel van een mediterrane tuin. MyPalmShop is een shop waar je de mediterraanse planten kunt vinden die je nodig hebt voor je tuin. Hieronder bespreken we een aantal planten die geschikt zijn voor een mediterrane tuin in Nederland:

  • Lavendel: een prachtige paarse bloem die niet alleen heerlijk ruikt, maar ook veel vlinders en bijen aantrekt.
  • Rozemarijn: een groenblijvende struik die goed tegen droogte kan en ook nog eens heerlijk ruikt en smaakt in de keuken.
  • Olijfboom: een echte Mediterrane klassieker die een prachtige zilvergroene bladeren heeft. Olijfbomen kunnen in Nederland groeien als ze op een beschutte plek staan en goed beschermd worden tegen vorst in de winter.
  • Agapanthus: een prachtige blauwe of witte bloem die goed tegen droogte kan en de hele zomer bloeit.
  • Vlinderstruik: een struik met lange bloemaren in paars, roze of wit die veel vlinders aantrekt en goed groeit in de Nederlandse zomers.
  • Er zijn natuurlijk nog veel meer planten die geschikt zijn voor een mediterrane tuin, zoals salie, tijm, jasmijn en oleander. Zorg er wel voor dat je de planten goed op elkaar afstemt, zodat ze goed bij elkaar passen qua groei- en bloeitijd, maar ook qua kleur en vorm.

Maak het af met accessoires!

Om je mediterrane tuin helemaal af te maken, kun je nog wat accessoires toevoegen. Denk aan grote terracotta potten, een waterornament, een hangmat of een pergola begroeid met blauwe regen. Door het toevoegen van deze elementen krijgt je tuin nog meer de sfeer van het mediterraanse leven.

Reacties zijn gesloten.