Groenten kweken in een tuinkas. Hoe doe je dat?

Groenten kweken in een tuinkas. Hoe doe je dat?

Het voordeel van een kweekkas, tuinkas of een greenhouse is dat je groenten kunt kweken die niet helemaal geschikt zijn voor het Nederlandse weer. Voordat je kunt beginnen met groenten kweken in een tuinkas zal je je moeten verdiepen in verschillende zaken, zoals het onderhoud dat bepaalde groentesoorten nodig hebben, de kweekbenodigdheden en welke tuinkast de beste keuze is. In dit artikel vertellen we ermee over zodat je kunt beginnen met kweken!

De keuze voor een tuinkas

Tuinkassen zijn er in verschillende soorten en maten en de keuze hangt voornamelijk af van hoeveel en wat van soorten groente en fruit je wilt kweken. Het verschil in de kasten zit hem met name in de temperatuur die gehandhaafd kan worden. Zo kun je kiezen uit een onverwarmde kas, een koude kas waarbij de temperatuur altijd koud gehouden wordt, een gematigde kas met minimale temperaturen tussen de 12 en 15 graden of een warme kas (ook wel een tropische kas genoemd) waarbij de temperaturen niet lager komen dan 18 graden. Voor veel planten is de temperatuur een belangrijk gegeven: daalt de temperatuur onder een bepaald minimum (die voor elke plant anders kan zijn) dan gaat het dood.

Welke groentesoorten zijn mogelijk?

Jammer genoeg houden planten over het algemeen niet echt van het Nederlandse weer. Gelukkig wordt met de aanschaf van een tuinkas het verbouwen van verschillende soorten groenten mogelijk, denk aan tomaten, paprika, aubergines, meloenen en meer. Je zult van te voren goed moeten nadenken hoeveel groentesoorten je wilt kweken. De zaadjes kun je eenvoudig op het internet bestellen of in een tuincentra kopen. Vraag altijd wel naar de herkomst van de zaadjes en traceer deze eventueel op het internet, mocht dat nodig zijn.   

Kweekbenodigheden

Begin je met kweken dan heb je verschillende soorten kweektools nodig. Denk aan kweekbakken waar je de plantjes in plaats, kweekverlichting, ventilatoren en natuurlijk tuingereedschap zoals een schepje, een schoffel en een schop. Laat je goed informeren over welke kweekbenodigdheden je echt nodig hebt en welke niet. Door klein te beginnen kun je de eerste investering laag houden en er zodoende achter komen of je het kweken ook echt leuk vindt ja of nee. Op het internet kun je alle kweekbenodigheden vinden die je nodig hebt en bovendien ook veel informatie vinden over wat er allemaal nodig is om een tuinkas te starten. Kweek je eigen groente begint hier!  

Reacties zijn gesloten.