Een gazon aanleggen met graszoden

Een gazon aanleggen met graszoden

Wanneer je een gazon wilt aanleggen met graszoden, dan is dit heel gemakkelijk zelf te doen. Vooral als je onderstaande tips volgt.

Tip 1 de voorbereiding

De voorbereiding van de ondergrond is heel belangrijk als je een gazon wilt aanleggen. Om de ondergrond snel en goed met de graszoden te laten vergroeien, zal de aarde gezond moeten zijn en egaal. Om de kwaliteit van de ondergrond te onderzoeken kun je het beste eerst een bodemmonster nemen. Als blijkt dat de ondergrond niet gezond genoeg is, ga dan nog geen zoden leggen, maar zorg eerst dat de bodem wordt gevoed en wordt bestrooid met kalk. Ook wanneer er op de plek waar je het gazon wilt aanleggen, bestrating heeft gelegen, is het heel verstandig de ondergrond goed te controleren. Wanneer de ondergrond van de bestrating uit zand bestaat, dan moet je dit mengen met verse tuinaarde. Teveel zand in de ondergrond is ook niet goed, want dan zal er niets groeien. Mocht je besluiten om je gehele tuin te voorzien van verse tuinaarde, kijk dan in de winkel goed na of er voldoende voeding inzit en vraag eventueel advies.

Tip 2 egaliseren

Heel belangrijk als je geen hobbelig gazon wilt hebben, om de ondergrond goed egaal te maken. Heb je nog een oud gazon, dan kan je die het beste verwijderen, door de oude zoden uit te graven of met een tuinfrees het oude gazon te bewerken. Om te voorkomen dat er teveel lucht in de ondergrond gaat zitten en het gazon daardoor zal verzakken, moet je de ondergrond na het frezen goed aanstampen of aanrollen. Je zult tijdens het aanstampen vanzelf kunnen aanvoelen, waar de plekken zijn met teveel lucht of te weinig zand. Vul deze plekken eventueel aan met nieuw zand en stamp het extra aan. Na het aanstampen moet de ondergrond egaal gemaakt worden. Dit kan je het beste doen met een hark. Om te voorkomen dat het gras je bestrating gaat overgroeien, moet je ervoor zorgen dat het gazon ongeveer twee centimeter onder straatniveau komt.

Tip 3 het leggen van de graszoden

Om tijdens het leggen, niet telkens over de pas gelegde graszoden te lopen, begin dan in een rechte hoek, achter in je tuin. Plant bij het begin- en eindpunt van het gazon een stok, waartussen je een stuk touw spant. Zo kan je het gazon mooi recht leggen. De graszoden kan je nu met een mes in niet al te smalle banen gaan snijden. Voor het beste resultaat leg je de graszoden in een verspringend verband. Wil je geen rechte banen, maar ronde vormen, leg dan een dik touw in betreffende vorm en snijdt de zoden lange het touw af. Laat de graszoden goed op elkaar aansluiten voor een zo strak mogelijk resultaat en om hobbels te voorkomen. Zorg dat de ondergrond niet te nat is, anders kunnen de graszoden niet goed met de ondergrond vergroeien. Heb je alle graszoden gelegd dan moet je, om het zo egaal mogelijk te krijgen, het gazon met een grasroller aanrollen.

Tip 4 nathouden

Het belangrijkste voor je net aangelegde gazon is dat het natgehouden wordt. Probeer het gazon daarom twee tot drie keer per dag te besproeien en wees niet zuinig met het water. Als het weer heel warm is of het is een erg winderige dag, dan het liefste nog vaker besproeien.

Tip 5 het onderhoud

Hoewel je direct na het leggen van de graszoden, er al direct voorzichtig overheen kunt lopen, is dit niet aan te raden. Beter is het te wachten tot het gras goed in de ondergrond is gegroeid. Dit kun je controleren om voorzichtig te proberen, of je de zijkant van het gras omhoog kunt tillen. Wanneer dit niet het geval is, dan is het gras goed in de ondergrond gegroeid. Laat het gras niet hoger dan 4 centimeter groeien, dus belangrijk is het om regelmatig te maaien.

Reacties zijn gesloten.